Професійний спорт у сучасному суспільстві: проблеми та перспективи

Автор(и)

  • Володимир Добринський Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Алла Альошина Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Жанна Мудрик Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Микола Мордик Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Ключові слова:

професійний спорт, суспільство, соціальний інститут, функції, проблеми, допінг, перспектива

Анотація

У статті розкрито соціальну цінність професійного спорту для сучасного суспільства. Доведено, що професійний спорт істотно впливає на формування системи цінностей, людської самосвідомості, стилю життя сучасної людини, на його фізичне й моральне обличчя. Соціальна цінність спорту полягає і в тому, що він є засобом етичного, естетичного, морального виховання особи. Професійний спорт являє собою як би мікромодель самого суспільства, відношення у якому відповідають збереженню, підтримці й актуалізації в ньому системи загальних цінностей. Професійний спорт і суспільство перебувають у відношеннях, взаємопов’язаних один з одним. Професійний спорт не лише відображає характер сучасного суспільства, але й сам активно впливає на нього. Визначено завдання, які виконує спорт як соціальний інститут, а також специфічні, властиві лише йому функції, які він виконує в суспільстві. Указано, що окремі функції, які притьманні спорту взагалі, а в професійному спорті мають свій особливий колір. Розглянуто актуальні проблеми сучасного професійного спорту, серед яких, насамперед, потрібно відзначити застосування допігну, адже постійно відбуваються скандали, пов’язані з його вживанням атлетами різних країн. Це негативно позначається на здоров’ї спортсменів, позбавляє їх завойованих нагород, чемпіонських титулів, але може призвести й до смерті. Тому боротьба із застосуванням допінгу ведеться в усіх країнах світу. Відзначено, що в професійному спорті продовжуватиметься тенденція розвитку видовищних видів спорту, які приносять великі прибутки всім зацікавленим сторонам (власникам клубів, менеджерам, засобам масової інформаціє, спортсменам й ін.). Передбачено, що ж чекає професійний спорт у майбутньому, які перспективи його розвитку та існування.

Посилання

1. Huskov, S. (1988). Vospitatelnye funkcii professionalnogo sporta v SshA [Educational functions of professional sports in the USA] (1988). Filosofsko-sociologicheskoe issledovanie [Philosophical and sociological research], 1, 202–212. (in Russian).
2. Huskov, S. (1996). Gosudarstvo i sport [State and sport]. Moscow. (in Russian).
3. Huskov, S., & Platonov, V. (2000). Professionalnyi sport [Professional sport]. Kyiv: Olimpiyskaya literatura. (in Ukrainian).
4. Ponomarev, N. (1995). Professionalnyj sport kak subkultura [Professional sport as a subculture]. Teoriya i praktika fizichicheskoj kultury [Theory and practice of physical culture], 8, 56–58. (in Russian).
5. Edwards, H. (1973). Sociology of sport. Illinois: Homewood.
6. Eitzen, D., & Sage, H. (1997). Sociology of North American sport. Medison, WI: Brown & Benchmark.

Завантаження

Опубліковано

2018-02-28

Номер

Розділ

Олімпійський і професійний спорт

Як цитувати

Професійний спорт у сучасному суспільстві: проблеми та перспективи. (2018). Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 29, 165-170. https://sportvisnyk.vnu.edu.ua/index.php/sportvisnyk/article/view/77