Історія становлення та розвитку паралімпійського спорту на Волині

Автор(и)

  • Володимир Яловик Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Антон Яловик Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Ключові слова:

Паралімпійські ігри, паралімпійці, висококваліфіковані спортсмени, нозологія, спортивні досягнення, інвалідний спорт

Анотація

Актуальність. Україна сьогодні стоїть на шляху всебічної інтеграції в європейське та світове співто­вариство, що передбачає розвиток демократичних, гуманістичних, відкритих основ розвитку всіх сторін суспільно-політичної, соціальної, духовної, освітньої, культурної сфер життя суспільства.

Україна в період відновлення своєї незалежності стала повноправним членом сім’ї паралімпійських держав. Українські спортсмени-інваліди беруть участь й успішно виступають на найбільших змаганнях у системі  параолімпійського спорту – Паралімпійських іграх.    

На думку керівників міжнародного спорту, Україна сьогодні є одним із лідерів щодо темпів розвитку параолімпійського руху. Водночас активний розвиток паралімпійського руху в Україні до останнього часу не супроводжувався ґрунтовними, різнобічними науковими дослідженнями. Волинські паралімпійці внесли значну лепту в перемоги збірної команди України на міжнародних змаганнях різних рангів. Вивчення історії розвитку й становлення паралімпійського спорту на Волині є актуальним питанням.

Мета роботи – проаналізувати становлення та розвиток паралімпійського спорту на Волині  в роки незалежності України.

Завдання дослідження – вивчити становлення й розвиток спортивного руху на Волині та виступи спортсменів-інвалідів на Паралімпійських іграх.

Методи дослідження – історико-педагогічний аналіз архівних документів і матеріалів, аналіз щоденників самоконтролю спортсменів, опитування тренерів і спортсменів, звіти спортивних організацій

Результати роботи свідчать про розвиток і становлення паралімпійського спорту на Волині, спортсмени якого протягом двадцяти чотирьох років досягли значних спортивних успіхів на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Спортсмени-паралімпійці прославляли область і нашу державу на чемпіонатах Європи, світу та Паралімпійських іграх, а їхні імена увійшли в історію розвитку вибраних видів спорту.

Посилання

1. Статистичні дані Інваспорт // Луцький центральний архів. – 1993–1999 рр.
2. Статистичні дані Інваспорт // Луцький центральний архів. – 2000–2010 рр.
3. Статистичні дані Інваспорт // Луцький центральний архів. – 2011–2016 рр.
4. Яловик В. Т. Історичні аспекти становлення й розвитку Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності / Володимир Яловик, Антон Яловик, Катерина Банзерук // Молодіжний науковий вісник. Фізичне виховання і спорт / Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. – Луцьк, 2016. – С. 9–12.

Завантаження

Додаткові файли

Опубліковано

2017-06-30

Номер

Розділ

Історичні, філософські, правові та організаційні проблеми фізичної культури

Як цитувати

Історія становлення та розвитку паралімпійського спорту на Волині. (2017). Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 26, 21-25. http://sportvisnyk.vnu.edu.ua/index.php/sportvisnyk/article/view/171