Вплив бігових навантажень в аеробному режимі енергозабезпечення на функціональну підготовленість та компонентний склад маси тіла дівчат 17–21 років із «високим» умістом жирового компонента

Автор(и)

  • Юрій Фурман Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського
  • Олександра Брезденюк Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

Ключові слова:

студентки, бігові тренування, аеробна продуктивність, анаеробна продуктивність, компонентний склад маси тіла

Анотація

У статті досліджено вплив програми занять оздоровчим бігом для дівчат 17–21 років із «високим» умістом жирового компонента на показники аеробної й анаеробної продуктивності, а також на показники компо­нентного складу маси тіла. Установлено, що бігові навантаження в аеробному режимі енергоза­безпечення величиною 50–55 % від максимально допустимої величини енерговитрат, періодичністю тричі на тиждень вірогідно підвищують аеробну продуктивність організму через вісім тижнів від початку занять, не впливаючи при цьому на анаеробну продуктивність. Тренування за програмою бігових навантажень сприяли зменшенню маси тіла та ІМТ досліджуваних дівчат. Уміст жирового компонента в організмі студенток через 24 тижні занять вірогідно зменшився, однак уміст м’язового компонента, рівень вісцерального жиру й основний обмін не змінилися.

Посилання

1. Апанасенко Г. Л. Санологія (медичні аспекти валеології): підручник для лікарів-слухачів закладів (факультетів) післядипломної освіти / Г. Л. Апанасенко, Л. А. Попова, А. В. Магльований. – Львів : ПП «Кварт», 2011. – 303 с.
2. Брезденюк О. Аеробні можливості студентів 17–21 року з різним вмістом жирової та м’язової тканини в організмі / О. Брезденюк // Фізична активність здоров’я і спорт. – 2014. – № 1(15). – С. 9–18.
3. Дуло О. А. Порівняльна характеристика аеробної продуктивності дівчат з різним соматотипом, які проживають у гірських та низинних районах Закарпаття / О. А. Дуло, Ю. М. Фурман// Biomedical and Biosocial Anthropology. – Вінниця, 2013. – № 20. – С. 23–26.
4. Мірошніченко В. М. Можливості вдосконалення фізичного здоров’я та якісних параметрів рухової діяльності у жінок постпубертатного періоду онтогенезу фізичними тренуваннями різного спрямування / В. М. Мірошніченко // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. культури та спорту. – Львів, 2007. – Вип. 11. – Т. 1. – С. 153–157.
5. Мороз О. Зміни показників маси та складу тіла жінок 21–35 років під впливом занять аеробної спрямованості / О. Мороз // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. культури та спорту. – Львів, 2012. – Т.4. – С. 73–76.
6. Пярнат Я. П. Возрастно-половые стандарты (10–50 лет) аэробной способности человека : автореф. дис. на соискание науч. степени д-ра мед. наук : спец. 03.00.13 «Фізиология человека и животного» / Я. П. Пярнат. – М., 1983. – 44 с.
7. Фурман Ю. М. Адаптація студентів 17–21 року з різним компонентним складом маси тіла до роботи анаеробного спрямування / Ю. М. Фурман, О. Ю. Брезденюк // Фізична культура, спорт та здоров’я нації : зб. наук. праць. – Вип. 17. – Вінниця, 2014. – С. 309–315.
8. Фурман Ю. М. Корекція аеробної та анаеробної лактатної продуктивності організму молоді біговими навантаженнями різного режиму : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра біол. наук. : спец. 03.00.13 «Фізіологія людини і тварин» / Ю. М. Фурман. – К., 2003. – 31 с.
9. Фурман Ю. М. Перспективні моделі фізкультурно-оздоровчих технологій у фізичному вихованні студентів вищих навчальних закладів : монографія / Ю. М. Фурман, В. М. Мірошніченко, С. П. Драчук. – К. : НУФВСУ, Вид-во «Олімп. л-ра», 2013. – 184 с.
10. Gallagher D. Healthy percentage body fat ranges: an approach for developing guidelines based on body mass index / Dympna Gallagher, Steven B Heymsfield, Moonseong Heo, Susan A Jebb, Peter R Murgatroyd, and Yoichi Sakamoto // American Journal of Clinical Nutrition. – 2000. – Vol. 72. – P. 694–701.

Завантаження

Опубліковано

2020-01-11

Номер

Розділ

Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

Як цитувати

Вплив бігових навантажень в аеробному режимі енергозабезпечення на функціональну підготовленість та компонентний склад маси тіла дівчат 17–21 років із «високим» умістом жирового компонента. (2020). Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 18, 84-88. http://sportvisnyk.vnu.edu.ua/index.php/sportvisnyk/article/view/417